Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Katka Račáková: Kde ostatní kričia nie, VY kričte áno

Volám sa Katarína, mám 29 rokov a detskú mozgovú obrnu. S touto diagnózou som sa už narodila a za roky zžila. Preto si ju sem tam v rámci recesie napíšem aj ako titul za menom Mgr. Katarína Račáková, DMO. Ach, nech mi akademici odpustia!

Som mladá baba plná snov a hoci je moja zdravotná karta plná diagnóz, ja som sa rozhodla zabojovať. Od útleho detstva som už absolvovala množstvo rehabilitačných pobytov a vypočula som si množstvo názorov na môj stav. ,,Diagnóza je nemenná a s pribúdajúcim vekom sa bude postupne  zhoršovať...“

,,No hotovo! A ja som myslela, že akurát v tridsiatke budem  na vrchole kariéry a dotiahnem to  na mólo a opätky! “

 Z vlastnej skúsenosti ale môžem povedať, že je veľmi dôležité to, ako si to všetko ,,nastavíte“ v hlave. Iste, aj ja mám denne chvíľky, ktoré volám 10 minút ľutovania. Vtedy sa mi život premieta pred očami ako defilé a rozmýšľam, čo všetko mohlo byť inak. Ale nie je...

Podľa môjho názoru je veľmi dôležité rehabilitovať pravidelne.  Nevzdávať sa a hľadať možnosti - terapie, cvičenia, masáže, ktoré stav, v ktorom sa nachádzate, udržia na dobrej úrovni. Zniem  teraz ako z reklamy na kosmodisk , ale práve pravidelnosť  cvičenia s doplnkovými terapiami mi  pomohla vyšvihnúť sa na úroveň na ktorej som teraz. (Myslím to obrazne, skákať fakt neviem 😊... )

Ukončila som magisterský stupeň na vysokej škole  v odbore sociálna práca a našla som si prácu v neziskovej organizácií Misericordia,n.o. v Brezne . Ja sama som na pozícii, z ktorej sa denno-denne snažím pomôcť ostatným v ich problémoch. 

Toto všetko ale nepíšem preto, že by som sa chcela chváliť tým, čo som dosiahla. Iste, som na to hrdá. Píšem to však skôr preto, aby som Vás povzbudila v tom, čo aktuálne prežívate a vliala Vám tak nádej, že život môže byť vždy o niečo krajší a aj malé pokroky sú výhra. Dôležité je pripomínať si, prečo každé ráno vstávate z postele.

Mgr. Katarína Račáková, motivátorka