Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Príbehy z nášho darcovského portálu

V nadácii si dávame záležať na tom, aby sa každý jeden dar dostal do správnych rúk a bol použitý na potrebný účel. Aj z tohto dôvodu všetky príbehy na našom darcovskom portáli pred zverejnením overujeme. Každý príbeh je zverejnený obvykle po dobu jedného roka a príjemcom umožňujeme čerpať si prostriedky buď po ukončení zbierky, alebo za trvania zbierky v závislosti od jej účelu. Touto cestou by sme radi Vám, našim darcom prinášali informácie aj o ukončených príbehoch, ktorým sa podarilo vyzbierať potrebnú sumu na rehabilitačnú pomôcku, či na rehabilitačný pobyt, ktoré prispievajú k zvýšeniu kvality života alebo k zlepšeniu zdravotného stavu. Presvedčte sa sami o tom, že aj malý dar, keď sa pripočíta k množstvu ďalších darov, dokáže obdarovanému skvalitniť, či dokonca zmeniť život.

Rodina Dubjelová - kúpa auta na prevoz dvoch zdravotne znevýhodnených dievčat Mišky a Anastázie

Príspevok zo sociálnej poisťovne na auto, ktoré Dubjelovci potrebovali na komfortnejší prevoz dvoch zdravotne znevýhodnených dcér, pokrýval ani nie 30 % potrebnej sumy. Zvyšnú sumu sa im podarilo získať z viacerých zdrojov, a taktiež vďaka zverejneniu príbehu na našom darcovskom portáli, kde sa podarilo vyzbierať sumu 9725 EUR. Viac si prečítajte v poďakovaní Anny Dubjelovej.

„Chceme sa podeliť o radosť z nového auta a hlavne sa veľmi pekne poďakovať za príspevok naň. Vyzbieralo sa nám presne toľko, koľko sme potrebovali a aj v tejto neistej dobe, kedy nie sú súčiastky a čakacie doby na objednané automobily sa naťahujú, ho máme už 2 týždne doma. Prevoz hlavne Anastázinky je pre mňa takým odľahčením, že za predošlým autom, na ktoré som si za desať rokov zvykla, som nesmútila ani minútu, hoci so šoférovaním v tomto väčšom sa ešte musím trošku zžiť. Ale to pri každodennej trase do školy nebude až taký problém.  Absolvovali sme na ňom už aj dlhú trasu do Bratislavy na kontrolu. Miška si suverénne sadla na svoje nové miesto a celú cestu nezažmúrila ani oko, lebo si vychutnávala nový pohľad z okna, keďže je auto vyššie, aj viac vidí von. Pre mňa je tiež oveľa pohodlnejšie, kŕmenie a obsluhovanie dievčat počas jazdy, keď je auto také priestranné, vďaka zvýšenému stropu, ktorý musí byť kvôli prevozu vozíčkara. Nie som schopná tu zhrnúť všetky pozitíva ani opísať veľkosť nášho ďakujem. Viem, že nikto na svete nie je ušetrený starostí a pasovať sa s nimi je životný údel každého. Môžeme to skúšať samy, no taktiež pomáhať, či nechať si pomôcť. No ľudskosť sa prejavuje práve v tom druhom spôsobe. Ďakujeme! Sme radi, že ste nás v tom nenechali samých. Dubjelovci“

Peťko Václavík - kúpa ručného pákového pohonu na invalidný vozík

Peťko sa narodil v auguste 2013 s rázštepom chrbtice a s hydrocefalom. Miecha je prirastená a prerušená. K tomu sa pridala ešte osteoporóza. Peťko je napriek diagnózam veľmi šikovný a vytrvalý chlapček. Rodinu Václavíkovú sme osobne navštívili v máji 2021, kedy akútne potrebovali dokúpiť ručný pákový pohon k invalidnému vozíku. S týmto sme sa z pozície nadácie rozhodli rodine ihneď pomôcť. Cena takéhoto pákového pohonu bola 1670 EUR. Vďaka pákovému pohonu sa vyhol infekciám zo špinavých rúk od koliesok. Okrem tejto akútnej pomoci, potrebuje Peťko financie aj na náročnú liečbu a rehabilitácie, a preto jeho zbierka naďalej trvá. 

Dominika Gerecová - kúpa bežeckého pásu na posilňovanie nôh a správny nácvik chôdze

Dominika si vďaka štedrým darcom na našom darcovskom portáli mohla dofinancovať kúpu bežeckého pásu (vyzbieraná suma bola 1051 EUR), na ktorom dennodenne posilňuje svoje nohy.  Na zariadení si vie nastaviť sklon, a tak poctivo trénuje aj chôdzu do kopca, k čomu ju motivuje láska k turistike. Učí sa správne pohybové stereotypy – vystieranie nohy, došľapovanie na vystretú nohu a celé chodidlo. Dominika je 23-ročná mladá žena, ktorá je napriek nepriazni osudu výnimočná, a to svojim odhodlaním žiť a prekonávať prekážky, ktoré jej boli dané. Dominika má zriedkavé ochorenie génu KMT2B, známy aj ako dystónia 28. Ak by ste sa o nej chceli dozvedieť viac, môžete si prečítať jej blog

Ondrejko Koščák - kúpa špeciálnej autosedačky pre hendikepovaných 

Ondrejko a Sárka sú 6,5 ročné dvojičky. Obaja majú detskú mozgovú obrnu, no aj napriek svojim hendikepom dokážu zdolávať bežné prekážky života. Za ich úspechom a pokrokmi je veľké úsilie, chuť bojovať a nevzdávať to, veľké množstvo rehabilitačných cvičení a podporných terapií. Veľmi finančne nákladné sú však aj rehabilitačné a zdravotnícke pomôcky. Ondrejko potreboval špeciálnu rehabilitačnú autosedačku, ktorá by bola bezpečná a zároveň vhodná vzhľadom k jeho zdravotnému stavu. Autosedačka stála celkovo 4396 EUR, z darov na verejnej zbierke mohla rodina použiť sumu 1812 EUR. Časť si rodina zabezpečila z iných zdrojov a časť bola uhradená z príspevku zo Sociálnej poisťovne. Vďaka špeciálnej autosedačke sa jazdy do škólky a na terapie stali pre Ondrejka oveľa komfortnejšie a zároveň je odľahčením aj pre rodičov, keďže autosedačku je možné otáčať, polohovať i povytiahnuť z auta.

Tomáško Paulovič - pravidelné rehabilitácie

Tomáško má 15 rokov, je to už veľký chalan, ktorého aj osobne poznáme. Obaja rodičia sú na invalidnom dôchodku. Hneď po narodení mu diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a v treťom mesiaci dostal prvý epileptický záchvat. V piatich rokoch bol operovaný, lebo sa mu skracovali šľachy na nohách. Sám nechodí, len za pomoci iného a pohybuje sa na invalidnom vozíku. Chodí do špeciálnej školy v Zlatých Moravciach. Tomáškov príbeh môžete na našom darcovskom portáli vidieť dlhodobo, nakoľko potrebuje pravidelne rehabilitovať, čo si rodičia nemôžu dovoliť. Vďaka darcom mohol absolvovať už niekoľko rehabilitačných pobytov. 

Jakubko Juríček - rehabilitačný pobyt

Jakubko má 5 rokov. Jeho diagnóza je centrálna tonusová porucha a strabizmus. Ešte samostatne nechodí a nerozpáva. Absolvoval aj operáciu nožičiek, kde mu uvoľňovali vnútorné svaly, aby nešpičkoval. Aby sa jeho zdravotný stav zlepšoval a aby napredoval, potrebuje absolvovať pravidelné rehabilitačné pobyty. Vďaka štedrým darcom sa mu podarilo vyzbierať dostatok financií na dvojtýždňový rehabilitačný pobyt v Centre Svetielko v Prešove, ktorý absolvoval na prelome októbra a novembra 2022. Zo zbierky si rodina uplatnila na tento účel 891 EUR.

Hanka Drgoňová - kúpa nového mechanického vozíka

Hanka má 14 rokov, navštevuje základnú školu, kde ju najviac baví biológia. Hanka je veľmi šikovné dievča s rôznorodými záľubami, miluje zvieratká a streľbu z luku. 2 krát do týždňa máva lokostrelecké tréningy a zúčastňuje sa lukostreleckých súťaží. Okrem toho Hanka vyrába kľúčenky, náramky a obojky pre psíkov z paracordu a bytové dekorácie „macramé“, z predaja ktorých si zbiera peniažky na rehabilitačné pobyty. Hanku tiež poznáme osobne, podobne ako Tomáška Pauloviča, je to veľmi šikovné a múdre dievča a my sa vždy na ňu tešíme, keď chodí k nám do Centra Natália na rehabilitačné pobyty. Hanka každodenne používa invalidný vozík, sama s oporou dokáže prejsť len krátke vzdialenosti. Po niekoľkých rokoch potrebovala zakúpiť nový mechanický vozík a aj vďaka darcom mohla časť financií použiť práve z vyzbieranej sumy. Celková cena vozíka bola niečo cez 4500 EUR, zdravotná poisťovňa jej poskytla príspevok vo výške jednej tretiny tejto sumy. Od štedrých darcov bola použitá suma 1135 EUR. Nový mechanicky vozík je na prvej fotke. 

Vilko Greňa - rehabilitačný pobyt

Vilko má skoro 4 roky. Jeho príchod na svet bol komplikovaný, a preto teraz potrebuje veľa rehabilitovať a absolvovať terapie. Trpí centrálnou tonusovou poruchou, poruchou pozornosti, zaostáva v reči. Vďaka zverejneniu príbehu sa rodine podarilo vyzbierať financie na doplatenie rehabilitačných pobytov. Vilko bude aj naďalej potrebovať pravidelné rehabilitačné pobyty a ďalšie terapie, ktoré sú finančne nákladné.

Viktorka Janošková - hipoterapia

Viktorka sa narodila ako zdravé, hravé dievčatko, má troch starších bratov. Keď mala 2 roky a 8 mesiacov, ochorela na najzávažnejšiu formu meningoencefalitídy, z čoho má doživotné následky - poškodenie mozgu a viaceré diagnózy, vrátane centrálnej poruchy zraku. Život jej rodiny sa stal náročným na čas, psychiku a financie. Veľa cvičí, rehabilituje, raz mesačne je s maminou hospitalizovaná na infúzne podanie lieku. Je prváčka na špeciálnej základnej škole pre nevidiacich v Levoči, učí sa Braillovo písmo, v škole sa jej darí a napreduje. Viktorke veľmi pomáhajú rôzne terapie, ako hipoterapia a arteterapia. Časť vyzbieraných finančných prostriedkov z verejnej zbierky využila rodina práve na hodiny hipoterapie. Veronika Janošková: "Viktória chodí na terapie 1 x týždenne. Na koníky sa vždy teší už od rána, nemusím ju nútiť urobiť si rannú hygienu, sama vstane, príde sa učesať, chystá raňajky. Majú tam aj psíka, je súčasťou terapie. Pre Viktóriu je to veľmi dobrý pocit, miluje zvieratká. V deň terapie aj po ňom je úplne inak naladená, je pokojná, šťastná, nemá záchvaty zlosti.Hipoterapia má veľký vplyv na jej psychickú pohodu. No aj jej celkové držanie tela sa zlepšilo. Spevňuje sa jej chrbtové svalstvo a dáva pozor, aby sa pri chôdzi vyrovnávala. Bez vašej pomoci by sme nemali žiadnu šancu na terapie chodiť, zo srdca ďakujeme za každú jednu pomoc, za každého, kto nám dal možnosť absolvovať terapie. Ďakujeme."

Liliána Čižmárová - rehabilitačný pobyt

Liliána od narodenia trpí detskou mozgovou obrnou. Narodila sa so svojou dvojičkou Emily v 31. týždni tehotenstva, jej sestrička je zdravá. Lili prekonala krvácanie do mozgu a kvôli hydrocefalu ju museli operovať. K tomu pribudla po pol roku epilepsia. Najviac pomoci potrebuje pri každodenných činnostiach ako je premiestňovanie, stravovanie či obliekanie. Po mentálnej stránke je v poriadku. Je to veselé, usmiate dievča, všetko ju zaujíma, všetko by skúšala a robila ako jej rovesníci. Aby ich dobehla, musí absolvovať množstvo terapií a rehabilitácií. Vďaka zverejneniu príbehu sa rodine podarilo vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na absolvovanie tvojtýždňového rehabilitačného pobytu. 

Maťko Kupec - rehabilitačný pobyt

Maťko je 17-ročný chlapec, ktorý trpí nevyliečiteľným ochorením Luis Barovej syndróm. Choroba napadla jeho rečové a pohybové centrum. Je odkázaný na starostlivosť svojej maminy. Absolvuje pravidelné rehabilitačné pobyty, aby si udržiaval zdravotný stav. Z vyzbieraných financií od darcov si mohla rodina doplatiť dva rehabilitačné pobyty. 

Miško Baran - rehabilitačný pobyt v Centre Svetielko

Miško sa narodil predčasne spolu so svojou sestričkou, ktorá svoj boj o život prehrala krátko po narodení. Napriek množstvu prekážok, je to veľký bojovník, ktorý sa nevzdáva. Z vyzbieraných finančných prostriedkov mohol Miško absolvovať už dva týždňové rehabilitačné pobyty.