Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Dobrovoľníctvo

S dobrovoľníctvom ako prvý začal zakladateľ nadácie ešte v roku 2012, keď jedného dňa odišiel do Domova sociálnych služieb zaviesť Jakuba – chalana s DMO a vozíčkara, syna riaditeľa detského domova s ktorým v tej dobe spolupracovali. Ako sám hovorí, pri odchode z DSS sa mu dostavil taký silný pocit šťastia, aký roky predtým nezažil a v tom momente vedel, že chce týmto deťom pomáhať. A tak okrem Jakuba časom začal brávať na výlety mimo areálu aj jeho „spolubývajúceho“ Maťa. A kamarátia sa spolu do dnes. Hoci Maťo aj Jakub už nie sú v DSS, ale doma u svojich rodičov.

Postupom času sme v dobrovoľníctve pre tieto deti videli veľký zmysel a tak sme sa mu od roku 2018 začali venovať vo väčšej miere. Pribrali sme ďalších dobrovoľníkov a náš dobrovoľnícky tím sa od tej doby naďalej neustále rozrastá. Do dobrovoľníctva sme išli s cieľom niečo dať. Dopadlo to však opačne. Pri každom stretnutí od detí dostávame radosť, priateľstvo, úprimnú lásku a úsmev na tvári. Už dlhé roky spolupracujeme s Domovom sociálnych služieb ROSA Bratislava. Našou snahou je, aby ich klienti mali minimálne jednu dobrovoľnícku návštevu týždenne. Okrem pravidelných návštev sa ich klienti veľmi tešia aj skupinovým telefonickým hovorom, ktoré sú pre nich príjemný spestrením všedného dňa, najmä vo večerných hodinách. Ako dobrovoľníci sa radi zúčastňujeme aj na Dni detí, ktorý pravidelne organizuje DSS Rosa vo svojom areály. No nezabudnuteľný je aj ich februárový karneval:-). Z času na čas sa nám podarí zabezpečiť klientom domova malé prekvapenie v podobe vystúpenia kúzelníka či divadelného súboru. Z takýchto nečakaných návštev klienti ešte dlho čerpajú pozitívnu energiu a dobrú náladu.

Počas roka sa snažíme zobrať klientov aj na výlety mimo areál. Stráviť mimo zariadenie čo i len hodinu-dve je pre nich nesmiernym zážitkom. Nebyť dobrovoľníkov, niektoré z detí by sa neboli nikdy pozrieť napríklad na vianočných trhoch či v historickom centre Bratislavy. Takéto výlety by samozrejme neboli možné bez súhlasu rodičov. Na prepravu mimo areál využívame špeciálne upravený osobný automobil, ktorý je prispôsobený na prepravu invalidného vozíka a odvezie tak naraz dve deti a dvoch dobrovoľníkov.

V roku 2021 sme naše dobrovoľnícke aktivity rozšírili aj o spoluprácu s DSS Adelka v Považskej Bystrici. Ak nám to situácia umožňuje, zúčastňujeme sa spoločných výletov za kúpaním, najčastejšie do Rajeckých Teplíc. Ich láskavá pani riaditeľka sa deťom snaží pripravovať program aj mimo areálu, a tak je dobrovoľnícka pomoc vždy potrebná. Na každom výlete zažívame množstvo veselých chvíľ, detskej radosti a pocitu, že bez pomoci druhým by náš život nemal zmysel.

Ako sa stať dobrovoľníkom? Naša dobrovoľnícka činnosť sa nezaobíde bez vašej pomoci. Hľadáme kamarátov – dobrovoľníkov, ktorí strávia svoj voľný čas s mladými handicapovanými a podporia tak vzájomnú integráciu. Ak si myslíš, že vieš handicapovaným deťom niečo ponúknuť, naučiť ich niečo, či máš chuť len tak  s nimi stráviť čas, príď a uvidíš, že práve ty budeš ten, kto si zo stretnutia odnesie viac a dobije sa energiou na niekoľko dní. Ak máš záujem o spoluprácu formou dobrovoľníctva, napíš nám na email: dobrovolnictvo@pomocdruhemu.skProjekt dobrovoľníctva môžete podporiť aj finančne, a to darovaním akejkoľvek čiastky na účet nadácie. Ďakujeme!